maanantai 18. maaliskuuta 2013

Korvaavia herkkuja herkuttomuuteen

Ennen tämän projektin aloittamista mietin, että mahtaako ruokavaliooni tulla jotain "korvikkeita", kun herkut jää pois. Itse veikkasin aikaisempien kokemuksieni viisastuttamana, että esim. vaaleamman leivän, karjalanpiirakoiden, tuoremehun, proteiinipatukoiden tai kaakaon (juomana) käyttö selkeästi saattaisi lisääntyä. Mutta kumma kyllä ei, näin ei siis ole käynyt.

Viime viikonloppuna kävin perjantain ruuhkassa Cittarilla ostoksilla ja aavistus harmitti, että herkkuja ei koriin tule. Viikonloppu-juomaksi ostin kuitenkin litran purkin Tropicanan Mandarin Morning-mehua, joka on kyllä niiiiin hyvää! Usein olen sanonut, että suomalainen mies ostaa viikonlopuksi itselleen kossupullon ja minä pieni terveysterroristi ostan kyseisen mehun :) Mutta juuri totesin, että kaapissa mehua on edelleen jäljellä ja tämä oli vasta ensimmäinen tuoremehupurkki, jonka ostin ja herkuttomuutta on kestänyt jo kaksi kuukautta. Eli tuoremehun suurkuluttajaa ainakaan minusta ei ole tullut.

Vaaleaa leipääkään ei ole mennyt juuri ollenkaan ja proteiinipatukoitakin on mennyt aika kohtuu määrä välipalana. Vain muutaman kerran olen illalla saattanut turvautua proteiinipatukkaan, jos on tehnyt mieli jotain hyvää...

Mutta mitä pidän nyt herkkuna? Noh, hapankorppu Philadelhia-juustolla on yksi mieltäni ylentävä yhdistelmä :) Mutta tässäkin annoskoko pysyy kohtuudessa ja olen yleensä ihan tyytyväinen 2-3 hapankorppuun enkä vedä niitä paketti kaupalla :)

Lisäksi olen juonut nyt teetä enemmän. Kävin oikein erikoisteekaupassa ostamassa hyvää laadukasta vihreää teetä. Uudeksi suosikiksi on noussut théhuoneen Jeane d´Arc-tee, jossa makua mm. sitruunaruohosta, lohikäärmeenhedelmästä, kiwistä sekä granaattiomenasta. Jatkossa pitää oikeasti satsata enemmän teehen, sillä huomaan nauttivani niistä nyt normaalia enemmän ja saan uusia makuelämyksiä.


Vielä yksi suositus lukijoilleni! Kävin eilen pitkästä aikaa taas luennoimassa Turun suunnilla. Tällä kertaa vetämässä yleisöluennon aurinkoisessa Naantalissa SuperTreenit-päivässä. Ja AINA - siis IHAN POIKKEUKSETTA - mikäli paikka on vaan avoinna käyn pörähtämässä Desing Hillillä Salon kohdilla n. puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Siellä on paljon kaikkea kivaa sisustuskamaa, mutta myös ihastuttava kahvila, mistä saa myös keittoja, salaatteja, leipiä sekä mahtavia leivonnaisia. Annokset designataan aina ihastuttavan näköisiksi ja se katsellessakin nauttii jo ruoasta. Nyt toki jäi herkut syömättä, mutta söin todella herkullisen Halloumi-juusto salaatin sekä jäälaten. Suosittelen paikkaa lämpimästi, mikäli Turun motaria joskus käytätte!


2 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla luen blogiasi, olisi toki mukava että päivittäisit tätä vähän useammin! Olen nähnyt sinua joissakin tv-ohjelmissa, mutten tiedä juuri mitään taustoistasi (firmasi nettisivuilla oleva cv:kään ei ainakaan minun koneellani auennut), joten olisi kiva jos kirjoittaisit tänne myös jotain itsestäsi. Vähän henkilöhistoriaa, harrastuksia. Olisi kiva kuulla myös aiemmista ruokavaliokokeiluistasi, kun niitä ilmeisesti on aika paljon ja nyt ne ovat vain tulleet kommenttien kautta esiin.

  Ja hiukan lisää herkuttomuuden lähtökohdista myös, oletko tehnyt mitään muita muutoksia ruokavalioosi? Tässä postauksessa tulikin vähän korvaavia tuotteita, mutta oliko niin että kaikki herkut olivat ns. turhia ja tyhjiä kaloreita, eli niiden tilalle et tarvitse mitään (kuin korkeintaan henkisesti)? Oletko vain poistanut herkut, vai oletko tietoisesti miettinyt mitä voisit syödä niiden tilalla?

  Ymmärsin kyllä perustelut, miksi valitsit tietyt jutut herkuiksi, mutta silti vähän hätkähdytti tuo pizza ruokavaliossa, varsinkin normiruuan korvaajana eikä esim. viikonlopun herkutteluna, eikö pizza nyt kuitenkin ole herkku? Kun itse olen huomannut sen, että mitä terveellisemmin syö muutenkin, sitä vähemmän tekee mieli mitään herkkujakaan. Ja sitten jos tulee vaihe, että syö paljon pizzaa, vaaleaa leipää, patonkia, hampurilaisia jne... niin silloin tekee myös mieli enemmän suklaata ja jätskiä.

  Olisi kiva nähdä myös ruokapäiväkirjasi vaikka viikon ajalta, jos sellaista yleensä pidät.

  VastaaPoista
 2. Juu, en jaksa ottaa tästä blogista niin stressiä. Mulla kun ei ole tavoitteena saada mitään massiivimääriä lukijoita, vaan pidän tätä enemmänkin itselleni päiväkirjana ja kaverinikin voi käydä katsomassa tuntemuksiani siitä, kuinka herkuttomuus sujuu :) Osa asiakkaistani on myös kuulemma innostunut lukemaan blogiani, jotta mahdollisesti oppisivat siinä sivussa uutta ilman, että tarvitsee itse tehdä näin radikaaleja kokeiluja :)

  Pizza ei ole mulle mikään suuri intohimon kohde, joten en katso sitä itselleni herkuksi. Voisin olla helposti vuoden jos toisenkin ilman pizzaa, mutta kyllä mä pizzaa syön välillä kerran kuussa välillä pari kertaa kuussa. Usein se on kuitenkin Kotzone, niin saa salaattia ja kasviksia sen pari kourallista samaan hintaan ja juustoakaan en siihen yleensä ota. Niin ja tietty siihen runsaskuituiseen pohjaan, kun on mahdollisuus!

  Mitään muita muutoksia en ole ruokavaliooni tehnyt, kuin jättänyt vain ne herkut pois. En ole sinänsä pyrkinyt korvaamaan edes niitä millään, sillä 70% tapauksista herkut olisi olleet ns. vain extraa. Pääsiäisenä äitini oli tehnyt mulle tyrnismoothieta, kun muut herkuttelivat persikka-rahka-kääretortulla. Onko se nyt sitten korvaamista, kun välipalan aika oli joka tapauksessa?

  Kiitos muuten tosta tiedosta, että CV ei aukea, pitänee laittaa nettinörtit asialle ja yrittää korjata asia.

  Ruokavaliokokeiluista vielä lyhyesti: olen yleensä kokeillut kaikkia ruokavalioita, joita ohjaan ainakin viikon ajan. FODMAP-dieetti on vielä listalla, mutta ehkä kesällä ehdin testaamaan senkin. Sitten mielenkiinnosta myös karppausta, veganismia, paastoa, VLCD:tä. Mielenkiintoista seurata miten keho ja mieli reagoi erilaisiin ruokavalioihin :) Paras kokemus voinnin kannalta on nykyinen malli, johon vaikuttaa myös vahvasti eettiset tekijät eikä pelkästään ravitsemukselliset valinnat. Ja tällä noudattamallani ruokavaliolla ei ole nimeä - se on Hanna Partasen oma tapa syödä :) Nyt sama homma jatkuu, mutta ilman herkkuja ainakin nyt sen vuoden ajan :)

  VastaaPoista